Történetünk

1979. április 3-án nyitotta meg kapuit az akkor modernnek és korszerűnek számító épület. Környező települések és helyi vállalatok összefogásával készült, hogy otthona legyen a lakosság kulturális igényeit kielégítő Városi Művelődési Központ és Könyvtár komplex intézménynek. A kezdetektől számtalan, alapfeladatán túlmutató, új kezdeményezés és országos hírű esemény fűződik az itt dolgozó szakemberek és a szervezet nevéhez.

1993. január 1-től a Városi Könyvtár és a Dombóvári Művelődési Ház szétválik, így két intézmény lakja az épületet.

Városunk Önkormányzata 70%-os többségi tulajdonosként a Művelődési Ház nonprofit gazdasági társasággá alakítását határozza el 1996-ban. Az országban negyedik Kht-ként 1997. január 1-én megalakul a Dombóvári Művelődési Ház Közösségi Szolgáltató Közhasznú Társaság, melynek 30%-ban az itt dolgozók is tulajdonosai. 1998-ban munkája alapján kiemelten közhasznú minősítést szerzett, 2009-től a törvény értelmében Nonprofit Kft-ként működik tovább.

Több, mint 30 szakkör, klub, művészeti csoport és civil szervezet dolgozik ma a Művelődési Házban, melyek tagjainak összlétszáma megközelíti az 1500 főt. A nonprofit csoportosulásokon kívül helyet ad különböző képző, mozgásos, nyelvi és szakképző tanfolyamoknak is.

2017 óta működik az épületben a fiatalok számára kialakított Ifjúsági klub, valamint ugyan ebben az évben adták át a művelődési ház Majoros Galériáját is, mely Majoros János kétszeres Munkácsy-díja keramikus, érdemes művész, Dombóvár város díszpolgára nevét viseli. Ezzel is lehetővé téve, hogy még több neves alaktó, művész munkái kiállításra kerülhessenek Dombóváron. 2018-ban pedig már a művelődési házban működik az Éltes kávézó-teázó klub is.

A Művelődési Ház programjaiban komplexitásra törekszik, rendezvényeit értékközvetítő és -őrző, hagyományteremtő vagy újrateremtő szándékkal szervezi.

Alkalmi, eseti rendezvényeknél nem csak programgazdaként lehet jelen az NKft., hanem együttműködő, vagy lebonyolító partnerként is. Így lesz otthona a műsoros esteken kívül szakmai napoknak, szakkiállításoknak, konferenciáknak, termék- vagy nézetbemutatóknak, báloknak, esküvőknek, baráti összejöveteleknek.

1992 óta az amatőr művészeti mozgalmak közül a diákszínjátszás kezd megerősödni városunkban, mely regionális és országos fesztiválok megrendezésére is érdemesíti a települést: 2004-től kétévente a Művelődési Ház rendezheti az ODT-t. A rendezési sikerek mellett az infrastruktúra leromlása és a Pécs 2010. EKF programhoz való csatlakozás lehetővé tette az épület teljes rekonstrukcióját azzal a céllal, hogy Nemzetközi Diákszínjátszó Találkozók megrendezésére is alkalmassá váljanak a lebonyolítás külső körülményei is.

Szeretnénk a valós kulturális igényeket mind magasabb fokon és egyre szélesebb körben kielégíteni a jövőben is, 2016. augusztusa óta immár  100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Tinódi Ház NKft.-ként.

Dombóvár Város Önkormányzatának képviselő-testülete a 83/2019. (II.28.) KT. határozatával a Tinódi Ház és az ott működő közösségek részére a város közművelődésének központjaként kifejtett négy évtizedes tevékenység, a helyi kulturális igények minőségi és széleskörű kiszolgálása, illetve Dombóvár kulturális és civil életében való értékteremtő szerepvállalás elismeréseként DOMBÓVÁR ELISMERT KÖZÖSSÉGE DÍJAT adományozta 2019. április 1-jén. A díjat és az elismerő oklevelet a város 49. születésnapján, a Város Hete programsorozat keretében vehette át a művelődési ház ügyvezetője.

Szeretettel várjuk Önöket!

A Tinódi Ház NKft. munkatársai