Tavaszköszöntő a dombóvári Művelődési Házban

DMH_resizeKedves Látogatóink!

Önök már több mint fél évszázada intézményesített formában, mindenki számára hozzáférhetően élvezhetik a dombóvári Művelődési Ház nyújtotta kulturális, közművelődési kínálatot.

A Dombóvári Művelődési Ház NKft., (KHT-ként alapítva 1997-ben), és csak ezen szolgáltatási irányba elkötelezett munkatársai garantálják Önöknek továbbra is, hogy akár konfliktusok árán is, de biztosítják a korábbi közösségi művelődési lehetőségeket!

Otthont adunk minden korábbi (nem direkt pénzszerző, nem aktuálpolitikai, nem vallási tagtoborzó) önképző, művészeti, hagyományőrző, bejegyzett, vagy a nélküli közösségnek – minél szélesebb körben, minél magasabb színvonalon próbáljuk meg kielégíteni a közművelődési közös szükségleteket.

Dombóvár Művelődési Háza évtizedek, sok esetben fennállása óta alapfeladatként, elkötelezetten szervezi azokat a programokat, melyekről eddig sem mondott le, ezután sem ékeskedhet vele más ugyanazon, vagy kicsit módosított címen. Amit kínáltunk, kínálunk idén is:

– Kapcsolódás országos, esetenként határon átívelő programokhoz: Magyar Kultúra Napja, 8. Wass Albert felolvasó maraton, Kommunizmus áldozatainak emléknapja, Kultúrházak éjjel nappal, Költészet Napja, Országos Diákszínjátszó Találkozó, Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó, Gyermeknap, Magyar Fotográfia Napja, Kulturális Örökség Napja, Magyar Festészet Napja, Székely Hét, Ádvent: Mikulás és Karácsonyváró Családi Délutánok. A nemzeti ünnepek rendezésében segédkezünk minden vállalkozó intézménynek, azon kívül, hogy kiállítással emlékezünk magunk is a jeles napokra.

– Városi szinten – szintén hagyományosan és töretlenül – helyet adunk az Újévi Hangversenynek, Regionális Kamarazenei Találkozónak, Dobszerdának, Filmzene-koncertnek, iskolai záró- és karácsonyi hangversenyeknek, gálaműsoroknak, gyermek néptáncfesztiválnak, térségi borversenynek, város hete programoknak.

Jeles napokhoz kapcsolódva társszervezetekkel szervezzük a húsvéti és karácsonyi játszóházat és kézműves kiállítást, a Pünkösdi Gálát, a Pál-Napi Vígasságokat és Civil Fesztivált. Éves javasolt programtervünk is megtekinthető honlapunkon: www.tinodi-haz.hu. Rendszeressé tettük a Szépteremtő Kaláka hagyományápoló programjait, a Péntek Esti Házat éppúgy, mint a képzőművészek bemutatási és bemutatkozási lehetőségeit. Színházi és komolyzenei bérletek mellett számtalan egyedi előadást kínálunk nem csak Dombóvár közönségének, hiszen környékbeli polgármesteri hivatalok busznyi nézőt verbuválnak programjainkra.

Aki figyelemmel kíséri aktuális kínálatunkat, honlapunkat, minden héten találhat kedvére valót. Nem csoda, mivel a szolgáló (értékközvetítő) és szolgáltató (tényleges kulturális igényt kielégítő) közművelődés mellett köteleződtünk el a Ház átadása (1979) óta.

Idén ismét megnehezített körülmények között indult az év: drasztikus finanszírozás-csökkentés mellett bevétel-elvonást is terveznek egyes „városatyák”, folytatva a kultúrház tavalyi ámokfutó üldözését. A városi kötelező közfeladatot szerződés alapján látjuk el, mely betartására, ha kell, jogi eszközökkel is kénytelenek leszünk rábírni az igényes munkát ellehetetlenítőket.

Arra törekszünk, hogy a nehézségeket Önök ne érezzék: csorbítatlanul élvezhessék a kulturális javakhoz jutást, mely állampolgári joguk, mely biztosítására törvény és szerződés kötelezi az Önkormányzatot és hivatalát.

Mi szeretettel várjuk Önöket minden rendezvényünkre akkor is, ha az egyedi programok szükséges városi támogatása buli-rendezvényekre csoportosul is át idén. Amire kértünk, mind legalább a húszas éveit közelíti, tapossa a Művelődési Ház ötletéből és munkájával:

  • Országos Diákszínjátszó Találkozó (800.000Ft)
  • Városi Gyermeknap (200.000Ft)
  • Pünkösdi Gála (200.000Ft)
  • XIX. Pál-Napi Vígasságok (800.000Ft)

A többi, felsorolt és  idén is tervezett programot évek óta saját bevételeinkből finanszíroztuk, hiszen az önkormányzati támogatás korántsem fedezi a kinyitás személyi és épületköltségeit sem. A tavalyi arány: finanszírozás 40.560.450 Ft, (mivel a 42 milliós éves támogatás különbözetét,  1.439.550Ft-ot székvásárlásba invesztált az NKft.), a személyi és épületköltségek  pedig megközelítőleg 46,5 milliót tettek ki. A hiányt szintén bevételeinkből pótoltuk. De országos szintű színvonalas nagy rendezvénynél szükség van a város külön erkölcsi és anyagi támogatására.

Ha egy város saját, nagy múltú és jó hírű fesztiváljai, gyermekei helyett inkább önkormányzati-hivatali, tudhatóan kampányrendezvényekre költi a közpénzeket, ne csodálkozzon majd az országos szervezetek és a józan polgárok megítélésén, vagy a felújítási pályázati ellenőrök visszafizetési ítéletén. A rendezvényszervezés a Művelődési Ház szakterülete és feladata – melyet közmegelégedésre végez. Tapasztalja meg Ön is!

Mert mi – nem csak tavasszal és választások előtt! – a lelki, szellemi feltámadásban hiszünk, azért dolgozunk!