“Színház az egész világ!”

DSCF0792-2A dombóvári Művelődési Ház a 2014/15-ös év fordulója idején is betölti színjátszó és drámapedagógiai központi szerepét – melyet az ezredforduló után tűzött ki célul.

Ehhez korábban elnyerte a városvezetés, majd az EU támogatását is az Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Az idei évben ugyan csak saját erejére, intézményi és személyes kapcsolatrendszerére, helyi, nem önkormányzati támogatókra támaszkodhatott a Dombóvári Művelődési Ház NKft., de a nemes célról nem mondott le. A színjátszás során az ismeretek befogadása élményszerűvé válik, felhasználva a résztvevők meglévő tudását, tapasztalataikat, élményeiket. Az új tudásanyagok megszerzésének aktív részeseivé válnak, ezáltal az ily módon szerzett ismeretek élménnyé fokozódva rögzülnek. Fejleszthetik képességeiket, készségeiket, kreativitásukat, fantáziájukat, nyitottabbá és elfogadóbbá válnak társaikkal szemben. Az életben adódó váratlan feladatokat, helyzeteket, a fiatalság problémáit könnyebben lesznek képesek felismerni, megfogalmazni, feldolgozni, megoldani. Ez az ismeret személyiségükbe beépülve egész későbbi életükben is segíti őket a világban való eligazodás mellett a pályaválasztásban, felkészülésben, érvényesülésben is. Nemcsak a színház, színjátszás terén válnak értő, érző közönséggé, hanem épp annak komplexitása okán más művészeti ágak – film, zene, képzőművészet, tánc, stb. – iránt is kinyílik az érdeklődésük, elmélyül a befogadó képességük, megnő az alkotó kedvük. Nagyobb az esélyük az emberi nem képességeinek egyénben történő kiteljesítésére, a sokoldalúságra, a testi-lelki-szellemi lét harmonikus megélésére.

Ezért a Művelődési Ház ellenszélben is megrendezte a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulóját (támogatta az Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Művelődési Intézet), az Országos Diákszínjátszó Találkozót (támogatta 45 helyi és környékbeli vállalkozás, magánszemély).

Folyamatosan szervezi a gyermekszínházi bérletet: decemberben a Bóbita Bábszínház közel 800 gyereknek és kísérőnek nyújtott felejthetetlen élményt. A 2014-ben indított Aprók Színháza, a sikeren felbuzdulva, a még kisebbeknek január 10-én tartja következő foglalkozását. Egyedi gyermek és felnőtt műsorok is színesítik a színházi palettát: Mikulás és Karácsonyváró koncert (december 6.), Mazsola és Tádé előadás mellett (december 27.) a Magyarok Dalszínháza Legénybúcsúja (december 11.) után betlehemes találkozó (december 21.) és Újévi Operettgála (január 17.) is várja a szórakozni vágyókat.

Komolyabb elmélyülést és érzékenyítést célzó színházi, színházi nevelési, drámapedagógiai program is várja a nézőket. Szabadon látogatható a Presidium Közhasznú Egyesület által működtetett Reménység Napközi Otthon dráma csoportjának előadása, a HétközNapos Oldal, mely ősbemutatója a Művelődési Házzal közösen szervezett Adventi Mécsvilág harmadik vasárnapján volt a Pinceszínházban. A tervek szerint ez a komplex színpadi program fogja a szervezetnél folyó munkát országosan bemutatni, népszerűsíteni, a nézőket a fogyatékossággal élők irányában érzékenyíteni.

Januárban folytatódik a Művelődési Ház színházi nevelési programja. A Kerekasztal Színház újabb 4 középiskolai osztály számára tart foglalkozást január 6-án és 7-én „A hosszabbik út” -ról.

A színházi, színpadi és színjátszó programok mellett számtalan más jellegű rendezvényt is kínálva kíván a Dombóvári Művelődési Ház NKft. munkatársi közössége Áldott Adventet, Békés Karácsonyt, sikeres és vidám évzárást, testi- lelki- szellemi egészségben induló Boldog Újesztendőt minden kultúrára érzékeny látogatójának!

„Jövőre Veled ugyanitt!”