Szépteremtő Kaláka

Egy héttel Húsvét előtt ünnepelni jöttek össze a jövőért a múlt értékeivel is tenni akarók a dombóvári Művelődési Házban március 23-án délután.

„…ne hagyd kihúnyni a tüzet,
a százszor szétrúgottat,
szítsd a parazsat, nélküled
föl újra nem ragyoghat…”
(Kányádi Sándor)

Évtizedek óta hagyomány, hogy a Nagyszombatot megelőző szombaton Húsvétváró Játszóházba invitálja a kultúra otthona a szülőket, gyermekeket egyaránt. Idén Varsányi Gyulánéval térségünk tojásmotívumait ismerhették meg a hímzés gyakorlása közepette az érdeklődők, valamint Orosz Adéllal nemezből készíthettek dísz- és ajándéktárgyakat.

A nap ennél is fontosabb eseménye azonban a Szépteremtő Kaláka néven kaput nyitó néprajzi foglalkoztató- és kézműves játszó szobák avatása, megáldása, bemutatása, birtokba vétele volt. Szombattól két lelkes pedagógus és számtalan dombóvári és környékbeli segítőjük, családtagok, gyűjtők, mesteremberek jóvoltából megfelelő módon berendezett szobákban készülhetünk ünnepeinkre, folytathatjuk a kézműves és szellemi hagyományőrző foglalkozásainkat. A hangulata miatt ebben a térben szeretne dolgozni az irodalmi olvasókör, Hajós Károlyné segédletével, itt kap fontosságához, értékőrző és -teremtő munkájához méltó helyet a félszázados Hímző Kör is, Tieger Károlyné vezetésével. Rajtuk kívül a szakszerűség és a lelkesedés garanciái a Szépteremtő Kaláka működésében városunk két ötletadó és -megvalósító pedagógusa:  Csík Mária és Dr. Pappné Farkas Gabriella.

A hosszas előkészítő munka során kiderült: a szép, jó, értékes, önzetlen dolgok, emberek sosem magányosak, társakra találnak. Közösségre – a szó legnemesebb értelmében. Kalákában dolgoztak, Szépteremtő Kalákát hoztak létre, mely a továbbiakban is munkafolyamatot és helyszínt egyaránt jelöl a Művelődési Ház különálló emeleti termeiben a következő célkitűzéssel:

„Jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!” (József Attila)