Számadás az év fordulóján – (Kultúr)Házunk tája

DMH_resizeMit hozott a „teknőszárnyú Angyal” városunk karácsonyfája alá?

„Együttműködést, lelki fényesedést, meghittséget, művészi alkotásokat, művészeti eseményeket, Városjáró Mikulást, aktivitást és kreativitást, az ünnepkör tér- és időbeli körbejárását. Számtalan csoportunknál bensőséges együttlétet Karácsony közeledtén, sokaknak önfeledt szórakozást az év végén – ha tömören akarunk fogalmazni.”

A dombóvári kultúrház intézményes formában 2014-ben már 55 éve(!), teljesíti be küldetését: a lakosság művelődési és közösségi igényeinek kielégítését. A Dombóvári Művelődési Ház Közösségi Szolgáltató Nonprofit Kft. ezt igyekszik mind szélesebb körben és mind magasabb fokon végezni. Ennek eredménye volt a 2013-as év végi, szinte számtalan alkalmi, vagy kapcsolódó program, rendezvénysorozat. A több évtizedes múltú Karácsonyváró Családi Délután fejlődött tavaly Városi Adventté – minden vasárnap várva a dombóváriakat felekezeti, politikai stb. hovatartozástól függetlenül különböző foglalkozásokra, kiállításra, kézműves vásárra, kistérségi betlehemes találkozóra – és nem utolsó sorban adventi gyertyagyújtásra, léleképítésre.

A szellemet, lelket fényesítő gondolatokat versek, énekek, mesedramatizálás is színesítették.

Az utolsó adventi vasárnapon kaposszekcsői, szakcsi, dombóvári és egyházaskozári csoportok és a Szépteremtő Kaláka segítették a XXI. század emberét eligazodni az emberélet fordulóiban és szentségében: a lucázástól a betlehemezésen át az újévköszöntő, varázsló urálás megismeréséig juthattak el a nézők.

A művészeti élet szinte teljes palettája képviseltette magát az év végén: gyermekszínház, festmény és kézműves kiállítás, zeneiskolai hangverseny és pop koncert is várta az érdeklődőket. Az írott irodalom jubileumi évének meghatározó alakjára, Gárdonyi Gézára neves irodalomtörténész segítségével emlékeztünk. Dombóvári és dunántúli jeles személyek, sportolók, tanárok, egyházi méltóságok közreműködésével a sport és a hit összefüggéseit kutatták telt ház előtt a család megszentelt napján az évtől békében búcsúzni szándékozók.

A mulatni vágyók vagy szűkebb körben búcsúztatták az évet (dalkávéház, klubestek), vagy többen összefogva a Civil Adventen, esetleg választott asztaltársaságban a Szilveszteri Bálban. Őket sem zavarták a decemberben is működő csoportok, tanfolyamok, képzések, hangfürdők, éppúgy, mint a helyet kapó Agrárkamarai összejövetelt, vagy az Illyés Gimnázium centenáriumi záró programját.

Békében és megelégedéssel távozott minden valóban közösségbe, kulturális élményre vágyó vendég a város Művelődési Házából.

Ők már várják, hogy pótszilveszterezhessenek (nyugdíjas klubok), a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar újévi koncertjét, az Operettgálát hallgathassák, vagy részt vehessenek valamelyik januári bálban. A Magyar Kultúra napja az év első nemzeti ünnepe, mely szintén programsorozattal várja a kedves látogatókat: lesz Atilla Fiai koncert 22-én, majd 25-én a Szépteremtő Kalákában történő foglalkozást követően hímzés-kiállítás megnyitó, este Pap Gábor művészettörténész előadása teszi fel a koronát az ünnepre.

Január 6-tól már teljes nagyüzemben él a Ház: a több, mint 40 csoport, a tanfolyamok, hangfürdők, Péntek Esti Ház programok szeretettel fogadják a dombóváriakat és vendégeiket. Erről a kiemelten közhasznú szervezet munkatársai gondoskodnak. A részletes programajánló megtekinthető a Dombóvári Művelődési Ház honlapján (www.tinodi-haz.hu) és Facebook oldalán (www.facebook.com/muvhaz.dombovar).