Országos Diákszínjátszó Találkozó volt Dombóváron

IMG_9068 (Medium)Dombóváron ismét bebizonyosodott: a fiatalság – jövőnk letéteményese és reménysége – az fiatalság!

Ha kell, a korábbi négy helyett akár két nap alatt is fesztiválhangulatot varázsol egy kisvárosba. Mert ez történt Dombóváron, a város egyetlen országos művészeti találkozóján, csütörtök 10 órától péntek 15 óráig. A komoly szakmai munka mellett láthattunk vonuló, hátizsákos-gurulóbőröndös csapatokat, volt utcán muzsikálás, éneklés a szervező Művelődési Ház körül, éjszakai zenés- táncos mulatság az éjféli szakmai értékelést követően az épületben.

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület versenykiírása után az improvizációra és irodalmi adaptációra épülő színpadi, szobaszínházi, „osztálytermi” előadások regionális fordulóiról 14 csoport jutott be a dombóvári országos bemutatóra: 2 barcsi, 5 budapesti, 3 győri, 1 miskolci, 2 pécsi és egy határon túli, dunaszerdahelyi középiskolai korosztályból szerveződött színjátszó csapat. 193 színésznövendék, 14 felkészítő és 11 kísérő, valamint 15 szervező-lebonyolító, 20 „kontroll-pajti”, 16 gimnazista önkéntes mellett jól szórakozhattak mindazok a helyiek közül is, akiket érdekelt, mi foglalkoztatja 2014-ben a legérzékenyebb korban lévő fiataljainkat. A szűk időintervallum, a feszített tempó, mely oka az elvont korábbi támogatás volt, sajnos nem tette lehetővé a teljes dokumentálást, a darabok mozgóképen rögzítését. Ez a megvalósulás is magán- és vállalkozói adományoknak, 44 segítő melléállásának köszönhető, melyért nem csak a szervező Országos Diákszínjátszó Egyesület és Dombóvári Művelődési Ház NKft. hálás partnereinek, hanem a közel 300 résztvevő is.

Az országos diákszínjátszó találkozókat, szakmai megmérettetéseket az egyesület 25 éve, a Dombóvári Művelődési Ház – a regionálisok után elnyerve a teljes hazai rendezési jogát – 10 éve szervezi.

Keserű Imre drámapedagógus – aki Jászay Tamás kritikussal látta el a zsűri tanácsadó feladatait -, zárszóként a programok színjátszó – szakmai és közösségépítő szerepét emelte ki – biztatva továbbra is ifjainkat a nyitottságra, az elmélyülésre, a fel nem adásra.

A kettős jubileumot a résztvevők sikeresen ünnepelték meg: az Országos Diákszínjátszó Egyesület és a Művelődési Ház szervezői a résztvevőkkel egyetértésben is komolyan gondolták: jövőre, veled, ugyanitt!

A Művelődési Ház a Drámapedagógiai-, Gyermek- és Diákszínjátszó Központi szerepét betöltendő, legközelebb megyei szintű színjátszó fesztivált rendez április 25-én a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozók keretében, újabb, fiatalabb korosztályból várva mintegy kétszáz résztvevő-versenyzőt Dombóvárra.