“Mimi mama, mi van ma, piros pünkösd napja…”

Mimi mama, mi van ma, piros pünkösd napja,
holnap lészen, holnap lészen a második napja.
András pajtás, boktétás, jól megfogd
lovadnak száját, zabláját,
ne tipossa, ne tapossa a pünküsdi rózsát!
Adjon Isten lassú esőt
mossa össze mind a kettőt
Dicsértessék a Jézus Krisztus!

DSCF01762014.június 7-én délelőtt a pünkösdi népszokások jegyében zajlott a júniusi játszóház Dombóváron a Művelődési Házban működő Szépteremtő Kalákában. Csík Mária mesélt a kereszténység három nagy ünnepéről, bővebben a Szentlélek eljöveteléről, valamint e jeles naphoz kötődő népszokásokról: a pünkösdi királynéjárásról, melyet Pappné Farkas Gabriella zeneiskolás tanítványai be is mutattak, valamint az ezután következő pünkösdi király választásról.

Valamennyi résztvevő Lőcze József és Dr. Papp János által készített népi fajátékokkal versenghetett a „pünkösdi király”cím elnyeréséért.

A fiúk közül a legügyesebb Rózner Krisztián volt, őt koronázták meg fűzfakoszorúval, majd átvehette az oklevelet, mely ingyenes fogyasztásra jogosította fel a Művelődési Ház büféjében annak jelképeként, hogy régen a pünkösdi király egy évig ingyen ihatott az ivóban. A játszóház programját az Apáczai Csere János Szakközépiskola önkéntes diákjai segítették.

Ezután együtt játszott a család, a nagymamák nosztalgiázva bemutathatták unokáiknak, milyen játékokkal játszottak gyermekkorukban.