Magyar kultúra napja – “MAGYAR IRODALOM NAGYJAI”

A teljesség igénye nélkül: Kölcsey Ferenc, Erkel Ferenc, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Kallós Zoltán, Kazinczy Ferenc
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását, ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar kultúra napját. 

 Minden évben január 22-én a Magyar kultúra napján nyitja meg első kiállítását a Tinódi Ház, mely idén sem volt másképp. Ezúttal a Magyar kultúra napja – “MAGYAR IRODALOM NAGYJAI” címmel nyílt tárlat a Majoros Galériában és az előtérben.


Ez alkalommal Steiner Józsefné Ilona dombóvári születésű, jelenleg Nagyatádon élő 83 éves néni munkáiból válogattuk össze a teljesség igénye nélkül költő óriásainkat, zeneszerzőinket, nyelvújítónkat, néprajztudósunkat. Valamint ezeket Varga Gábor grafikáival színesítettük, egészítettük ki. A megnyitón a Kapos Táncegyüttes 2 korcsoporttal is fellépett, akiket Nyári Éva készített fel. A nagyoktól a “Székvárosi templom előtt”, a kisebbektől pedig a “Tüzet viszek” c. táncot, zárásként pedig Kalotaszegi táncokat láthattunk, melyet Ős Csaba és zenekara kísért. A gyerekek műsorát követően Szabóné Rambala Gabriella, a Tinódi Ház ügyvezetője nyitotta meg a tárlatot. Majd Fóris Dóri és férje, Komjáthy Attila megzenésített verseket adtak elő. Őket követően pedig Bíró Dávid, az Illyés Gyula Gimnázium tanulójának és Wéber József tanár úrnak előadásában hallhattak verseket az érdeklődők.

A megnyitó után a Majoros Galériában a Fűszeres trió adott örömzenét, amíg látogatók egy kis borozás és beszélgetés mellett végig nézték a tárlatot. A látogatók Kölcsey Ferenc, Erkel Ferenc, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Kallós Zoltán, Kazinczy Ferenc életét, portréit láthatják képeslapokon és grafikákon keresztül.

Tárlatok megtekinthetők:
Majoros Galériában február 27-ig
Előtérben február 11-ig

További képek IDE kattintva megtekinthetők!