Magyar Kultúra Napja 2013.

„Isten áldd meg a magyart!”

Ezzel a kívánsággal köszönti a Dombóvári Művelődési Ház Nonprofit Kft. minden betérő látogatóját nem csak újév, nem csak a Magyar Kultúra Napja alkalmából, hanem állandósult, folyamatos óhajtással a 2013. esztendőben is.

Az év első nemzeti ünnepén, január 22-én, mely napon Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását datálta, nemzeti műveltségünk emléknapja alkalmából nagyon is élő kulturális programsorozatra hívjuk az értékek iránt nyitott közönségünket. Délelőtt a Helytörténeti Múzeum által berendezett kiállítás relikviái segítik a nemzeti és városi múltba tekintést a jogos önérzet erősödését. Az est a XX. század végi magyar ritmustól (japán ritmuskészség-fejlesztő csengettyűk mintájára magyar hangszergyártó cég által kifejlesztett hangszerek virtuóz használata) a legősibb Kárpát-medencei húros táncházi muzsikán át a Közép-Ázsiáig visszakövethető képi motívumokig sorakoztatja fel ősiségünk és élhető jövőnk kultúrkincseit.

Tizennyolc órakor a besnyői Szironta Együttes harang és csengettyűjátéka, ma még – főként Dombóváron – kuriózumként kíván méltó ünnepi hangulatot teremteni a fülön át a szívekben. A harangkoncertet követően Orosz Adél, Szennán élő textilművésznek, az Örökség Kézműves Ház lelkének nemez- és selyemképeiből nyílik kiállítása. Az Ómagyar Mária-siralomból idézett „Világ világa, virágnak virága…” cím ősisége és (jel)képisége magáért beszél. A tárlatot Grátz Antal (Bárdudvarnok) építészmérnök, az Örökség Népfőiskola Kaposvári Tagozatának életre hívója, a népi építészet méltó helyre helyezője nyitja meg. Mindketten a Művelődési Ház Magyar Mitológia sorozatából jól ismert Pap Gábor és Molnár V. József szellemi követői.

A Kapos Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja táncban jut el napjaink zenéjétől az erdélyi muzsikáig, hogy az ottani legősibb moldvai táncházi muzsikának és az azt (egyéni sajátosságként) csak húros hangszereken előadó Húrlekvár – Jam de Strune zenekarnak és a közönségnek adják át az elő- és táncteret.

Szeretettel várunk minden múltja, jelene és jövője iránt érdeklődő, kultúrát tisztelő személyt, családot, csoportot!