A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

02.25 - A Kommunizmus Áldozatainak EmléknapjaA Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000-ben hozott határozata alapján minden év február 25-én megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól.

Ehhez a dátumhoz kötődik, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok 1947. február 25-én szovjetellenes kém­kedés és ellenkormány alakításának hamis vád­jával letartóztatták, majd 25 évi, a Szovjetunióban letöltendő kényszermunkára ítélték. Kovács Béla 1955 novemberében visszakerült Magyarországra és 1956 áprilisában szabadult. A kommunizmus fekete könyve adatai szerint a világon mintegy 100 millió, Kelet-Európában egymillió áldozatot követelt a kommunizmus embertelen rendszere.

Dombóváron kezdetben a Polgármesteri Hivatal, majd a Művelődési Ház szervezésében, annak színháztermében hallgathattak a diákok és egyéni érdeklődők különböző, témához kapcsolódó előadást. „Megtorlások és elmaradt évforduló”; „A terror rendszere – a rendszer terrorja”; „A kommunista diktatúra egyházi áldozatai”, de volt irodalmi est is Simó Józseffel és az Ismerős Arcokkal, amikor a Wass Albert felolvasó maratonnal egy időpontra esett az Emléknap.

Idén a város kultúrháza kiállítással emlékezik a forradalom előtti, az ’56-os és 2006-os eseményekre. Vértes Zoltán fotói a forradalom 50. évfordulójára rendezett állami, valamint az előre nem tervezett budapesti eseményeknek állít művészi és egyben dokumentum értékű emléket.

„Azok a pesti srácok…”