III. Karácsonyi Kézműves Kiállítás – pályázati eredmények

Betlehem Műv.Ház 2014 117A Dombóvári Művelődési Ház NKft. és a Presidium Közhasznú Egyesület idén harmadszor írta ki Karácsonyi Kézműves Kiállítás pályázatát, melyre városunkból és az ország további 20 településéről összesen 82 pályamunka érkezett, ebből 31 témája a Betlehem. Ez a tavalyi, második kiállítás kétszeresét jelenti úgy a pályázók, mint az alkotások tekintetében. Az eredményhirdetésre és díjkiosztásra 2014. november 30-án az ez évi első adventi vasárnapi gyertyagyújtás előtt került sor a Művelődési Ház Majoros termében.

A kiállított 67 alkotás 34 egyéni, 14 csoportos pályázója között az óvodástól a szép korúakig, a jegyzett képző- és népi iparművésztől az idősotthoni csoportig fordultak elő nevezők 4-94 éves korig.

Dr. Hajós Károlyné irodalom-tanárnő, irodalmi önképzőkör vezetővel megerősített pályázatkiíró zsűri csak az adventi, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó pályamunkákat értékelte minőségi szempontok – ötletesség, anyagválasztás, kidolgozottság – alapján. A beérkezett műveket 3 kategóriába sorolta és díjazta: gyermekmunkák; népművészeti és természetes alapanyagú pályaművek, valamint fotó-, képző- és iparművészeti alkotások. A díjakat a szervezők biztosították és adták át a díjazottaknak, akik a nem dombóváriak közül is szép számmal megjelentek.

A megnyitó-köszöntőt mondó dr. Hajós Károlyné joggal méltatta az alkotók mellett mindazokat, akik a gyermek- és idős csoportokat segítették, összehangolták az előkészületek alatt, és „szelíden háttérben marad”-tak. „Millió ötlet”-tel és az alkotó folyamat megannyi „lélekemelő órá”-jával nem hagyták kiveszni a napjainkra már alig jellemző szeretni és ünnepelni tudást, és mindazokból sem, akik a december 23-ig megtekinthető III. Karácsonyi Kézműves Kiállítást meglátogatják. A Dombóvári Művelődési Ház NKft. dolgozói és a kiállítás szervezésében partner Presidium Közhasznú Egyesület munkatársai szeretettel és ünnepi hangulattal várják a készülődőket!

Dicséretben részesültek a sajátos anyag – és technika választásért, minőségi kivitelezésért:

 • Gyermekkategóriában a Margaréta Református Óvoda (Dombóvár) Katica csoportjának vezetői és alkotói az Origami Karácsony című képükért.
 • Képzőművészeti kategóriában Miklós Edit (Dombóvár) játékos, nemez Angyali testvéreiért, valamint Horváthné Deák Judit (Dombóvár) varrott képsorozatáért.

Különdíjat kaptak:

 • Gyermekkategóriában a Balipap Ferenc Közösségi Ház (Gyulaj) gyermekei Karácsony van című közös, karcolt zsírkréta alkotásukért.
 • Hunyadi János Szabad Lovagjai (Dombóvár) a Jeruzsálem imádata kompozícióért, az új fény születésének sajátosan szabad értelmezéséért, érdeklődési kör szerinti magukévá tételéért.

Fődíjat gyermekkategóriában a Hammido Alapfokú Művészeti Intézmény (Szeged) tűzzománc képeinek alkotói és vezetőjük kapott.

A zsűri a felnőtt kategóriákban nem állított sorrendet, osztatlan fődíjjal jutalmazott négy-négy alkotást úgy a népművészeti, mint a képző- és iparművészeti kategóriában. A díjazottak oklevelet és a tervezett katalógusban személyes megjelenést kaptak, a tárgyi emlékeken kívül.

Népművészeti kategória fődíjasai:

 • Dévai Tiborné (Kaposvár) szalma Adventi koszorúja és nád-csuhé Betleheme sugárzó melegségéért;
 • Hoffmann Jánosné (Váralja) a minden szereplőt felvonultató csuhé Betlehemért;
 • Pete Jánosné (Tengelic) népi iparművész a különösen precíz, szép kivitelű Adventi koszorúért és Betlehemért;
 • Takácsné Csíkvári Ivetta (Nagykónyi) Betleheme a sajátos anyag (papír) és technika (tűnemez) alkalmazásáért.

Képző- és iparművészeti kategória fődíjasai:

 • Kádár Lászlóné Csaba Márta (Csongrád) Keresztszemes karácsonyi oltár és terítő angyalkoszorúval kompozícióért;
 • Farkas Istvánné (Dombóvár) Három királyok című patchwork faliképéért;
 • Szűcsné Pál Ilona (Sióagárd) Csipkézett karácsonyi tojásdíszeiért;
 • A Presidium Közhasznú Egyesület Nemezműhelye (Dombóvár) Betlehem című képéért.

A zsűri Abszolút Fődíjjal jutalmazta Somogyi Antalné Kiss Irént (Kaposvár), aki Az Örvendetes Rózsafűzér Titkai című kompozíció nagyszabású elgondolásáért, aprólékos kivitelezéséért, az elmélyülés, lelki fényesedés segítéséért a helyszínen vette át a Presidium Közhasznú Egyesület kézműves termékeiből álló díjat.

GRATULÁLUNK!

Fotók a kiállítás anyagáról: Tilinger Sándor