II. Betlehemes Találkozó Dombóváron

1082013. december 22-én a Művelődési Ház és a Szépteremtő Kaláka szervezésében került sor a II.Betlehemes Találkozóra , a Művelődési Ház Színháztermében.

Farkas János igazgató úr köszöntője után, egy rövid ismertetőt láthattak a résztvevők a Betlehemes játékok történetéről Csík Mária előadásában.

A csoportokat Dr. Pappné Farkas Gabriella tanárnő az első Betlehemes Találkozó szervezője köszöntötte.

A műsor átölelte a teljes karácsonyi ünnepkört.

Elsőként Márfai Attiláné tanítónő 2. osztályos diákjai a Lucázás, vagy ”kotyulás”, termékenységvarázsló népszokását elevenítették fel. Az ügyes fiúk a Kaposszekcsői Általános Iskola tanulói.

Nagyon kedves műsorral érkeztek az óvodások Szakcsról. A Betlehemes Játékot Hangyáné Horváth Katalin, Solymosi Helga és Németh Győzőné óvónők tanították a kis óvodásoknak.

A Szent Orsolya Rendi Gárdonyi Géza Általános Iskola nyolcadik osztályos csoportja a bukovinai székelyek ősi misztériumjátékát a csobánolást adta elő. Kővágóné Csizmadia Anna tanárnő készítette fel az osztály tanulóit.

A műsor végére elérkeztünk az esztendő zárásához, az Egyházaskozáron élő csángók hagyományőrző csoportja segítségével.

Az Urálásra az év utolsó napján került sor Moldvában is,az egyedülálló népszokást őseik földjéről örökítették át a hagyományőrzők. A csoport vezetője Albert István tanár úr, a Magyar Kultúra lovagja.

A csoportok vezetői Varga Gábor szobrászművész grafikájának dedikált példányát vihették magukkal.

Köszönjük, hogy eljöttek a találkozóra. Bízunk benne, hogy egyre többen elevenítik fel a népszokásokat és ezzel örömtelibb ünnepet varázsolnak a környezetüknek és önmaguknak.

Köszönjük a pedagógusok áldozatos munkáját és a gyermekek játékát.

„Tiszteld a múltat és éltesd tovább”

Körösi Csoma Sándor