Húsvétváró Családi Délután a Művelődési Házban

DSCF0062 (Medium)Valódi hagyományokat felelevenítve, valóban hagyományosan – tojásfestéssel, Húsvét előtti szombaton, kultúrházas szervezésben, – készülhettek az ünnepre apróktól a szülőkön át a nyugdíjasokig mindazok, akik április 12-én délután 3 órától betértek a Művelődési Házba. Samu Géza Pogány Mitológia című angyala kezében tartott világtojásról, eredetmondákról ugyan nem esett szó, de a barkaszentelésről, a húsvéti tojásról, a locsolkodás és bárányáldozat szokásáról, évezredes hagyományokról igen.

Markovits Magdolna ezek mellett a kereszténység legnagyobb ünnepéről beszélt, kezdve a böjttel, ismertetve a Nagyhét eseményeit és néprajzi hagyományait, majd kívánt áldott húsvéti ünnepeket a jelenlévőknek. A látogatók egy része a nyuszi simogatásra, a nagyobbak és szüleik a Szépteremtő Kaláka szervezésében és a Keppel család segítségével vezetett kézműves játszóházba érkezett, ahol az előre megfestett piros tojásokat díszíthetett ősi motívumokkal karcolással, igazi gyapjúból bárányokat, csuhéból tojástartót és nyuszikat készíthetett, a legapróbbja pedig papírból tojás tartó kiskosarat vághatott, színezhetett különböző technikákkal.

Voltak azonban olyanok is, akik – az egyre sikeresebb Karácsonyi Kézműves Kiállítás mintájára meghirdetett – Húsvéti Kézműves Kiállítás megnyitójára érkeztek. Őket Király Márta, Pusztán Ernőné és Fóris Dóra énekéből áradó szépség és szeretet ragadta meg elsőként, majd a szellemi tartalmakat rendezte bennük Markovits Magdolna tanárnő köszöntője és összegzése. A pályázatra beérkezett munkákat ő, és a kiíró két szervezet – Presidium Közhasznú Egyesület és Dombóvári Művelődési Ház NKft. – vezetői zsűrizték, válogatták, rendezték kiállítássá. A 23 munkát 5 csoport és 8 egyéni alkotó hozta, melyből 5 alkotás a kategóriákon kívül berendezett „nyuszitárba”, a játszóház vendégfogadójába került. A kiállításon április 28-ig az a 12 munka tekinthető meg, melyek a pályázati kiírás kategóriáiba tartoznak tartalom szerint, hagyományos motívumkincset, színvilágot, üzenetet hordoznak. Erről Farkas János beszélt a köszönetnyilvánítás, emléklapok és különdíjak kiosztása során, tovább bíztatva a jelenlévőket a hagyományaink megismerésére, őrzésére és átadására. Molnár Éva és Schott Ágnes autentikus, üzenetközvetítő hímes tojásai mellett két munkát emelt ki a zsűri.

A Reménység Otthon Textil műhelyének 10 fiatalja közös alkotással, egységes hímzett képpel pályázott, Szücsné Barna Jutka sakk-készleténél az ötlet egyedisége mellett annak tartalmi és formai összhangját, a megvalósítás minőségét emelte ki a zsűri.

A három szervezet (Presidium Közhasznú Egyesület, Szépteremtő Kaláka, Dombóvári Művelődési Ház NKft.) lelkes tagjainak sokakat megérintő programja végén a jelenlévők is meghallgathatták a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Tücsökzenekar Filmzene koncertjét is. Köszönet illeti városunk középiskolás diákjait is, akik önkéntes munkával segítették a lebonyolítást.

E közös kiállítással térben és időben párhuzamosan a Művelődési Ház Előterében megtekinthetjük Varga Gábor Húsvét és Dsida Jenő versei ihlette rajzait is.

Az idő, ha nem töltjük hasznosan, csak telik felettünk. Aki ezt nem szeretné, Húsvét előtti és utáni héten látogassa meg a kiállításokat szeretteivel! Az Országos Diákszínjátszó Találkozó résztvevői országszerte, a Weöres Sándor Országos Gyermek Színjátszó Találkozó megyei fordulójának résztvevői megyeszerte, a Paprikáscsirke felnőtt színházi előadásunk nézői környékünkön biztosan jó hírét viszik!