Év eleji tájékoztató Dombóvár – Drámapedagógiai -, Gyermek és Diákszínjátszó Központ projekt megvalósításáról 2014-ben

DMH_resizeVárosunk Művelődési Háza még 2006-ban tűzte ki célul, hogy Drámapedagógiai- Gyermek- és Diákszínjátszó Központ legyen, mely projekttel a városvezetés csatlakozott az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs 2010. nemzetközi programokhoz. Ennek alapja az 1992-óta folyó diákszínjátszás, az 1995 óta rendezett megyei, regionális 2004- óta országos színjátszó fesztiválok és a drámapedagógiai képzések színházi nevelési programok voltak.

Dombóvár színjátszó és drámás csoportjai azóta is töretlenül végzik munkájukat,  a Művelődési Ház rajtuk kívül otthont ad mások bemutatóinak, szervezi a gyermek- és diákszínjátszó találkozókat.  Idén már év elején különleges csemegéket kínálunk a színház, színjátszás, dráma felé vonzódóknak, legyenek akár pedagógusok, szülők, diákok, más érdeklődők. Nézzük tehát a kínálatunkat:

  • február 15. 18.00-kor a Művelődési Ház Pinceszínházában a Balkán címmel tekinthető meg a pécsi Escargo hajója színházi csapata előadása a fiatalok bulizási szokásairól, magánéleti és lélektani vívódásairól.
  • március 3-án 12.30-tól, 4-én 9.00-tól és 12.30-tól a Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság 2013-ban nagydíjat nyert színházi nevelési programja a színházteremben. A hosszabbik út „kötelek, kötelékek, kötelezők, kötődések, kötelességek, kötelezettségek…” témái köré szerveződve fiatal felnőttek problémáit feszegeti a közönség aktív részvételével Nick Hornby Hosszú út lefelé című regényéből kiindulva.

Az előadásokról ismertetőt mellékelünk. Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését, hiszen a befogadó képesség korlátozott. A szakmai épülés azonban garantált!

  • április 17 – 18-án Országos Diákszínjátszó Találkozó Kapcsolódások címmel – remélhetőleg Dombóvár Város támogatásával, középiskolás színjátszók részvételével szakértő zsűri és a látogatóink részére
  • április 25-én 9.00-tól Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulója az NKA és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával

Ez utóbbi két fesztiválon a Dombóvári Művelődési Ház Nonprofit Kft. TÁMOP-os pályázataiból támogatott drámaszakkör és színjátszó csoport is indulni készül – mely megmérettetéseken sok sikert, a nézőknek pedig jó szórakozást, lelki, szellemi épülést kívánunk!

A hosszabik út

unnamedNick Hornby Hosszú út lefelé c. regényéből koprodukcióban készült a Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság új játéka.

Négy ember találkozik egy toronyház tetején. Négy teljesen különböző karakter, akik csupán egyetlen dologban hasonlítanak egymásra: úgy érzik, hogy az életük olyan válságba került, melyből nincs kiút.

A színházi játék Magyarország első,  kimondottan fiatal felnőttek számára készült színházi nevelési programja. Tizenhét-tizennyolc évesekből álló középiskolai osztályok jelentkezését várjuk, hogy együtt gondolkodjunk arról, milyen kötöttségeknek köszönhetjük, hogy tartozunk valahová, és miért akarunk ezektől újra és újra megszabadulni.

Kötelek, kötelékek, kötelezők, kötődések, kötelességek, kötelezettségek…

A teljes délelőttös színházi nevelési előadás minden alkalma egyszeri és megismételhetetlen (csakis a diákok és a színész-drámatanárok közös tevékenységei során lesz egésszé), tanrendbe illeszthető tanulási tevékenység.

Közösen tanulmányozzuk a világ jelenségeit, és benne önmagunkat.

Jess – Hay Anna m.v.
JJ – Farkas Atilla
Martin – Fábián Gábor
Maureen – Hajós Zsuzsa
Közreműködik: Lipták Ildikó, Nyári Arnold
Munkatársak: Bagaméry Orsolya, Szivák-Tóth Viktor, Tárnoki Márk
Rendező: Gigor Attila

A produkció 2013-ban a VII. Gyermek- és Ifjúsági Szemlén elnyerte a fődíjat.

Balkán

1624159_10201282955707048_1593495251_nMa este buli?
Mozaikszerűen a földön heverő üvegszilánkok, amik a buli fényeit verik vissza – valahol ilyenekből áll össze az előadás, amely abszurd szituációkkal tűzdelve próbálja megközelíteni a West-Balkán tragédiát, ugyanakkor személyes kontextusba helyezi a központban álló lány, a tragédia áldozatának fiktív történetét.
Ki a felelős? Mindenki? Senki?
Számít ez?

„az alkotók nem dokumentarista színházban utaznak, de szerencsénkre nem élnek a másik, szintén kínálkozó lehetőséggel, a melodrámával sem, helyette számtalan vendégszöveget és különböző műfajokat vegyítenek: a menü Milos Formantól a Szomszédokig, a slam poetrytől a stand up comedy-ig terjed. Nem tesznek úgy, mintha náluk lenne a bölcsek köve, nem mutogatnak ujjal a felelősökre, de nem is mentenek fel senkit, ehelyett inkább provokálnak, kísérleteznek, együtt gondolkodnak, de ami a legfontosabb: megtanítanak minket, hogyan lehet megpróbálni megérteni a felfoghatatlant.
Jászay Tamás Revizor

„A balkán legnagyobb erénye, hogy miközben folyamatosan reflektál önmagára, tudatosítja, hogy színházat nézünk – hol kissé csináltan, hol magától értetődően –: a résztvevők abszolút magukévá tették ezt a fajta formanyelvet. Bátran játszanak a nézőkkel, reagálnak rájuk, számolnak a reakcióinkkal és sziporkázó humoruk van, ami néha vállaltan fárasztó, néha pedig valóban szellemes és intelligens. Nem tudom, ebből mennyi az eltervezett, mennyi az ad hoc, de nekem úgy tűnt, nagyon itt történik minden előttünk.”
Nyulassy Attila 7óra7

„a legkritikusabb és legbátrabb előadások egyike, amit az utóbbi időben tapasztalni volt szerencsém. Részemről nagyon örülök, hogy ezek a fiatalok nem Latinovitsok, Majorok és Kállaik akarnak lenni, mert másolatnak lenni nem jó. Színházat csinálni viszont jó és értelmes. Mármint igazit: kortársat, őszintét, hiteleset, ön- és közkritikusat. „
Ugrai István 7óra7

Szereplők:
Cseri Hanna
Gábor Zsófia
Laboda Georgina
Nagy Emese
Gárdos Martin
Fenyvesi Mihály
Szalai Ádám

Rendező: Tölgyfa Gergely