A Magyar Fotográfia Napjával beköszöntött az ősz Dombóvár kulturális életébe is!

Immár egy évtizede ünnepli városunk is a Magyar Fotográfia Napját, augusztus 29-ét. Idén történeti áttekintésnek lehetünk szemtanúi a Művelődési Ház előterében: bemutatkozik az 55 éves Somogyi Fotóklub.

37 alkotó 53 képében gyönyörködhetünk, elgondolkodhatunk a fotó témáján, a képek sorrendjén. „Kapun” lépünk be: a fénykép téma és a fényképész között a térbe. A kezdő kép kétszeres Káinja az ember belépése is a történelembe, mely fel(ül)emelkedést, makró- vagy (társadalmi)alsóvilágra közelítést is hozhat.

„Ma már vitathatatlan, hogy az első fénykép megjelenése óta eltelt mintegy 120 esztendő alatt a fényképezés olyan csillogó pályát futott be, amely a síkábrázolás területén a festészet és a grafika mellett részére önálló helyet biztosított.

***

A fotóművész, ha más eszközökkel és más mértékkel is de végső fokon mégis csak épp úgy alkotó, mint az író, vagy festő. Ismernie kell önmagát, a világot, a természetet, technikát, társadalmat, mert róluk vall egyénisége szerint. A fényképezés tehát műalkotás, mert a művészi fotón minden esetben alkotójának egyénisége érvényesül. Amilyen értékű a fényképező tudása és tehetsége, s minél inkább egyéniség, annál értékesebb a képe, melyet a világból kiemelt.” írta 1960-ban Takács Gyula költő, aki festőként és a Rippl-Rónai Múzeum igazgatójaként is ismert, egy katalógus előszavában. Ez a katalógus „A Barátság Hídja” Nemzetközi Fotószalon első bemutatkozásáról készült, melyet az 1958-ban alapított Somogyi Fotóklub az egy évvel idősebb Mecsek Fotóklubbal indított útjára. Mint azt a somogyiak elnökétől, dr. Hegedüs Györgytől megtudhattuk, a művészeti kapcsolatok instabil voltát meghazudtolóan azóta is működik, 2011-ben a fél évszázad tiszteletére kötetet is jelentettek meg az addigi történelmükből és 23 kiállításukból.

A szép, a jó, az igaz, a valós érték megéri a gondozást, és megérdemli, hogy megtiszteljük azzal, hogy megtekintjük az ünnepre válogatott anyagot.

Szeretettel lát minden fényképezés, művészetek, kultúra iránt érdeklődőt a Dombóvári Művelődési Ház NKft.!

A kiállítás 2013. szeptember 9-ig tekinthető meg.