A Magyar Festészet Napja – Egy művész három oldala

magyar_fest_nap_2013_05Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Dombóvári Művelődési Házban október 18-án este.

A vendégeket, művészet iránt érdeklődőket és értőket Tálász Zsolt zeneiskolai növendék zongorajátéka után a húsz évvel ezelőtt ezen a napon kinevezett igazgató, Farkas János köszöntötte.

A Székely Héten, a Partiumból származó Szatmári Juhos Lászlót és a jelen lévőket jász léte ellenére egy néhai kunkapitány – népdalénekes: Balogh Márton énekével ajándékozta meg a Magyar Festészet Napján. Felhívta a figyelmet, hogy időben két szabadságharcos emléknap között vagyunk, ahol magyarként haltak meg a nem vér szerinti, de hitvallásukban magyar tábornokok is.

Majd Katatics Zsuzsa művésztanár, dombóvári festőművésznő nyitotta meg a kiállítást. Személyes benyomásai mellett a három művészeti ág egyenrangúságára, a szobrászművész kétszínűség helyetti sokoldalúságára hívta fel a figyelmet. A könyvbemutatók előtti tárlatnézést „művészfaggatást” az improvizatív zongorajáték tette hangulatossá.

Ezek után bemutatkozott a szekszárdi Víz’P’Art Közalapítvány: Rühl Gizella nem csak múltjukat, eredményeiket mutatta be, köztük a kiállítás idején megvásárolható Szatmári Juhos László – Csuhaj Tünde katalógust, Bor-mámor grafikai mappát, „Költőket, s borokat kóstolgatok” irodalmi összeállítást, hanem a jövőbeli terveikről is beszélt. Két, méltatlanul mellőzött, szinte az ismeretlenségbe vesző festőművészt ismertetett meg a dombóváriakkal: a megyénkhez kötődő, valaha az élvonalba tartozó, a nemzetközi ismertség határait súroló alkotók Czencz János és Szabó Dezső. Az Ő művészeti albumuk az Alapítványnál beszerezhető.

E jeles tolna megyei alkotók megidézésével és meghívásával méltó eseménynek adott otthont városunk Művelődési Háza az országos rendezvénysorozatban.

Ezt az is jelzi, hogy a program bekerült az országos nyilvántartásba és megtekinthető a http://www.festeszetnapja.hu/ honlapon is.

A kiállítás 2013. november 9-ig látogatható a kultúrház nyitvatartási idejében.