A Kulturális Örökség Napja 2013. – Városi Rendezvény a Művelődési Ház szervezésében

Hagyományosan minden év szeptember közepén tartja a világ – de miért és mióta is?

1984-ben Franciaországban az általában zárt történelmi műemlékek egy hétvégén megnyitották kapuikat ingyen a látogatók előtt. A sikeren felbuzdulva az Európa Tanács 1991-ben Európai uniós támogatással rendezvénysorozatot indított útjára Európai Örökség Napok címmel. Ez mára kinőtte az Unió határait: a világ 48 országában ünneplik e hétvégét, mely 2013-ban szeptember 21-22-ére esett. Magyarország 1999-ben csatlakozott a kezdeményezéshez: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt bízta meg a koordinátori feladatokkal. 2007 óta a művelődési otthonok Kultúrházak Éjjel-Nappal programmal csatlakoztak a kezdeményezéshez. Településünk, annak Művelődési Háza már a következő évtől „nyitott volt”, komolyan figyelembe véve a tematikus ajánlást:

  • 2008: Tánc-film-kép éjjel-nappal
  • 2009: Kultúrházak éjjel-nappal a színjátszás jegyében (kiállítás, filmvetítés, előadások)
  • 2010: Kultúrházak éjjel-nappal az ifjúság, a zene és a képzőművészet jegyében
  • 2011: Hangoskodó házbejárás a zene és az interaktivitás jegyében
  • 2012: Házbejárás – kreatív kézművesség – hímzéskiállítás és operett jegyében

(2012-ben a Kultúrházak Éjjel-Nappal országos rendezvénysorozat elvált az Örökség Napoktól, februárban a Dombóvári Művelődési Ház Nonprofit Kft. azt a színház, a képzőművészet és a szellemi torna jegyében, 2013-ban pedig a családi ÉLMÉNYMŰHELY jegyében rendezte meg.)

A Kulturális Örökség Napokat városunk idén is felvette jeles napjai közé, szervezésével, lebonyolításával a Művelődési Házat bízta meg.

Az örökség-, hagyományőrzés felelősségének tudatában az együtt – működés jegyében idén két megye szomszédolásával kívántuk tágítani látókörünket. Tolna, illetve szűkebb környezetünk (Dombóvár, Nagykónyi) tavasz óta kínálja kincseit a Szépteremtő Kaláka néprajzi foglalkoztató szobáiban, ahol e jeles napon, szeptember 21-én a csuhéfonás és a madzagsodrás rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők délután háromtól este nyolcig.

Közben hat órakor érdemes volt az Előtérbe lejönni, hiszen Somogyország a Somogyi Népművészeti Egyesület tagjaival és munkáival, Bogdán Tímea népzenész-zenetanár citerajátékával és L. Kapitány Orsolya, a kaposvári Rippl-Rónay Múzeum néprajzkutatójának megnyitó szavaival hozta el értékeit Dombóvárra. A kiállításon 38 alkotó másfélszáz munkája tekinthető meg a népi kézművesség és iparművészet különböző területeiről október 14-ig. Egy kaposmenti hímzés mellett szőttesek, faragások, fajátékok, kerámiák, babák, csipkék, hímes tojások, bőrmunkák, mézeskalácsok, vesszőfonás, nemezek nem csak díszítik a Ház Előterét, hanem üzennek is! Nem is a múltból, a nagyon is élő, létező jelenből, hogy vegyük már észre! Az örökség nem anyagi, mulandó természetű! Szellemi, lelki tartalmakkal bír, ezért örök.

Vigyázzunk örökségünkre, ápoljuk kultúránkat, mert ez teszi az embert emberré!