A Föld Órája 2015. – Dombóváron

Dombóváron nyilvánosan először, a világon kilencedik alkalommal „söpör végig” a Föld Órája, melyet a Természetvédelmi Világalap a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete indított útjára és szervez. A WWF több mint 50 éve küzd a biológiai sokféleség megőrzéséért, a környezetszennyezés csökkentéséért és az erőforrások fenntartható használatáért.

A jelképes lámpaoltáshoz, mely az éghajlatváltozás elleni küzdelem legnagyobb, globális akciója, Magyarország 2009-ben csatlakozott. Idén március 28-án, helyi idő szerint 20:30 perckor sötétült volna el a Művelődési Ház és az előtte lévő tér – ha a szervezők és résztvevők nem gondoskodnak fáklyákról, petróleum lámpákról, mécsesekről, gyertyákról.

Az ökológiai lábnyomunk csökkentése mindannyiunk feladata, egyéni, vállalati, kormányzati szinten egyaránt!” – hangzott el az est nyitóbeszédében, melyet a Dombóvári Művelődési Ház Nonprofit Kft. és a Presidium Közhasznú Egyesület közösen szervezett. A civil összefogás azonban nem csak ebben és a nemzetköziségben nyilvánult meg, hanem az alapítványi, (Kapos Kórus), egyesületi (Dombóvári Zenész Egyesület, Presidium) és amatőr művészeti csoportok (Püfülüsz Ütőegyüttes, Tiszta Forrás Dalkör, tűzzsonglőrök) pergős, majd hangfürdővel lecsendesítő közreműködésében is. A másfélszázra tehető résztvevők fele fellépőként volt aktív, de sok gyermek és szülő a mécsesek újragyújtására sem volt rest – jelezve ezzel is, mennyire érzi magáénak a célt és a programot.

Zsebükben az energiatakarékosság érdekében nap, mint nap megtehető lépések szórólapjával, szándékukban a tenni akarással térhettek haza a programra megmozdulók. Lelkükben pedig azzal a megnyugtató érzéssel, hogy máris tettek valamit „a Földért, a fákért, a kulturált emberi életért.” A külső, talmi, mesterséges, figyelem-elterelő csillogás, villódzás helyett a belső fényük létére, sugárzó voltára is figyelhettek. Mert varázsolhatunk szép estéket még, csak akarni kell!